wegwerp GVB 1 uur kaartDe wegwerp OV-chipkaart is een hard papieren OV-chipkaart die niet opgeladen kan worden. Bij het kopen van een wegwerp OV-chipkaart wordt de geldigheid ingesteld, zoals een dag, een traject of een rit. De prijs is dus vast en niet variabel per kilometer zoals bij de anonieme en persoonlijke OV-chipkaart. De wegwerp OV-chipkaart is naast de persoonlijke en anonieme OV-chipkaart het derde type OV-chipkaart. Voor de volledigheid: er is nog een vierder type OV-chipkaart: de zakelijke OV-chipkaart.

Wegwerp OV-chipkaart: waar te koop?

De wegwerp OV-chipkaart wordt vooralsnog alleen gebruikt door RET in Rotterdam en door GVB in Amsterdam. Dit betekent dat u in heel Rotterdam en Amsterdam met een wegwerp OV-chipkaart met het OV kunt reizen. Dit is vooral handig voor incidentele reizigers zoals toeristen of als u een P+R kaart nodig heeft. De wegwerp OV-chipkaarten worden verkocht bij OV-punten van de vervoerders, zoals in de parkeergarage van de Amsterdam ArenA, maar ook in de bussen in Amsterdam en Rotterdam. In de toekomst worden de wegwerp OV-chipkaarten ook in de OV-chipkaart automaten verkocht. Bij de NS-automaten is de Dal Vrij Dagkaart al te koop als wegwerp OV-chipkaart voor het reizen bij NS.

Wat zijn de voordelen van een wegwerp OV-chipkaart?

Hoe zit het met de euro’s? Let op dat het vaak financieel minder voordelig is om een wegwerp OV-chipkaart te gebruiken in plaats van een anonieme (of persoonlijke) OV-chipkaart. Dit heeft ermee te maken dat er bij een wegwerp kaart een vast bedrag gehanteerd wordt en bij een anonieme en persoonlijke OV-chipkaart wordt er per kilometer een tarief gehanteerd. U kunt via bijvoorbeeld 9292.nl het tarief van uw reis met de OV-chipkaart berekenen voor vertrek. Deze kunt u vervolgens vergelijken met de kosten van de wegwerp kaart. Heeft u een persoonlijke OV-chipkaart? Dan kan het nog voordeliger zijn om een OV-chipkaart abonnement op uw persoonlijke OV-chipkaart te zetten.

De wegwerp OV-chipkaart wordt uitgegeven door de OV-vervoerder(s) zelf en valt niet onder de verantwoordelijkheid van TLS.