één loket OV-chipkaart

Als alles goed gaat zal de reizigers vanaf deze zomer bij één loket terecht kunnen voor klachten over de OV-chipkaart. Het maakt niet uit met welke vervoerder is gereisd of om welke klacht het gaat. De Consumentenbond, Rover en ANWB riepen eind vorig jaaralle vervoerders op om te komen tot één gezamenlijk serviceloket voor OV-chipkaart gerelateerde vragen en klachten. Het nationaal Openbaar Vervoer Beraad meldt woensdag dat dit loket er komende zomer komt.

Eén loket

De organisatie voerden eind vorig jaar actie in de Tweede Kamer om te komen tot één loket voor de OV-chipkaart. “Wij pleiten voor één laagdrempelig, transparant en herkenbaar loket waar consumenten terecht kunnen met alle vragen en klachten die te maken hebben met de OV-chipkaart ongeacht met welke vervoerder er wordt gereisd. Laat Translink Systems (TLS) en de vervoerders achter het loket zorgen dat de klacht op de juiste plek terecht komt en wordt opgelost”, zo luidde de oproep van de organisaties.

De commissie Meijdam kreeg in 2012 de opdracht om vervoerders en overheden samen om de tafel te krijgen om de problemen rond de OV-chipkaart aan te pakken en op te lossen.

Staatssecretaris Mansveld had Meijdam gevraagd om een besluitvormend orgaan op te richten waarin alle ov-bedrijven vertegenwoordigd waren. Dat orgaan zou bijvoorbeeld slagvaardig problemen met de OV-chipkaart moeten oplossen. Meijdam heeft vorig jaar zijn opdracht teruggegeven, omdat het overleg spaak liep. Daarna is het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad opgericht (NOVB). Hierin zitten alle vervoerders en overheden om samen problemen op beleidsniveau op te lossen.

Het initiatief ovshop.nl loopt hier al op vooruit. Los van alle vervoerders kan de reiziger terecht bij één loket voor OV-chipkaarten, reissaldo, Abonnementen informatie en OV-accessoires.