OV-chipkaart duurder voor vervoerders

ov-chipkaart inchecken

OV-chipkaart-online-kopenHet reizen met de OV-chipkaart is duurder voor de vervoerders dan het reizen met een papieren kaartje. Oorspronkelijk was verwacht dat na de invoering van de OV-chipkaart de vervoerders juist kosten zouden besparen.

OV-chipkaart ingewikkeld

Tweakers.net meldt dat het OV-chipkaart systeem voor de vervoerders ‘nodeloos ingewikkeld en kostbaar’ zou zijn. We reizen nog niet zo lang met de OV-chipkaart en wellicht is het nog vroeg om een oordeel te vellen over het project als geheel. Feit is wel dat zowel de reiziger als de vervoerder nog moeten wennen aan het reizen met de OV-chipkaart. En dit brengt kosten met zich mee. Voor de reiziger die een OV-chipkaart heeft gekocht en niet veel financieel vermogen heeft, kan het regelmatig moeten opladen van de OV-chipkaart behoren tot een van de ergernissen, waarna er in- en uitgecheckt moet worden. Een grote overgang voor de reiziger is dat bij de strippenkaart altijd direct duidelijk was hoeveel strippen er over waren. Als er geen automaat in de buurt staat, is bij de OV-chipkaart het saldo alleen in te zien via een mobiele app, mits de reiziger een persoonlijke OV-chipkaart hieraan gekoppeld heeft.

Vervoerders verdienen aan vergeten uit te checken

Uit het artikel van De Telegraaf blijkt dat de vervoerders, zoals NS, Arriva en Connexxion, samen meer dan 30 miljoen over houden aan reizigers die vergeten uit te checken. Er wordt namelijk borg ingehouden op het moment dat de reiziger incheckt. Deze borg is vier euro voor de bus, tram, metro en tussen de 10 en 20 euro voor de trein. Bij het uitchecken wordt die borg verrekend met de echte kosten van de reis. Vergeet je echter uit te checken, dan is de volledige borg verloren. Ongeveer één procent van alle reizigers vergeet uit te checken, aldus NS, Veolia en Connexxion. Hiervan vraagt slechts 10% achteraf de onterecht ingehouden borg terug. Het restant eindigt bij de vervoerders.

Met het kopen van een persoonlijke OV-chipkaart kun je gemakkelijk je transactieoverzicht inzien op ov-chipkaart.nl, wat kan helpen bij het invullen van een restitutie als je bent vergeten uit te checken.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.