Amsterdam Centraal Station Poortjes dicht

Na jaren voorbereiding is het sinds maandagochtend 4 december 2017 zover: de toegangspoortjes op Centraal zijn dicht. Zonder inchecken met je OV-chipkaart kom je er niet meer in.

Op twee plaatsen kun je nog door het station lopen, maar de sporen zijn alleen te bereiken met een ov-chipkaart met saldo erop. Dit kan zowel met een persoonlijke als een anonieme OV-chipkaart.

Amsterdam CS is een van de drukste stations van Nederland. Veel andere stations sloten al eerder de poortjes: in de stad gingen negen stations Centraal voor.

Als eind december de NS ook de toegangspoortjes op Station Sloterdijk sluit, zijn de elf Amsterdamse stations alleen nog maar met OV-chipkaart te betreden.

In september werden de poortjes op CS al een paar dagen op proef gesloten. Dat leidde niet tot grote problemen, zo bleek uit een evaluatie van de NS.

Vooral toeristen die van lucht­haven Schiphol kwamen, hadden geregeld hulp nodig van personeel, ook als ze in bezit van een geldig vervoerbewijs zijn.

74 stations
Op stations met gesloten poortjes geeft 89 procent van de reizigers aan zich veilig te voelen. Op stations zonder poortjes ligt dit percentage op 79.

De NS ziet rond de stations waar de poortjes zijn gesloten minder zwartrijders – wat in de trein de belangrijkste aanleiding is voor agressie.

Met Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk zijn eind dit jaar op 74 stations de poortjes gesloten en passeert 89 procent van de reizigers een gesloten poortje tijdens de reis.

Intrappen
Op Centraal leverde alleen de sluiting van de poortjes voor AH to go in de Oosttunnel opstoppingen en gedoe op, zo staat in de evaluatie van de NS.

Bezoekers willen de supermarkt in zonder door de poortjes te moeten. Er wordt daarom bekeken of de poortjes op deze plek kunnen worden verplaatst.

Volgens de NS is er ‘in beperkte ­mate’ sprake van mensen die poortjes intrappen of snel achter andere reizigers aanlopen: ‘tailgaten’ in NS-­jargon. Extra toezicht moet dit ­gedrag tegengaan. Ook is er zestien uur per dag cameratoezicht.

U kunt hier uw OV-chipkaart kopen.